Free Shipping on All Orders 1-866-764-1801

Vist our Online Store
+ Reply to Thread
Results 1 to 25 of 25

Thread: J River

  1. #1

    Member Sales Rating: (6)

    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Chicago
    Posts
    1,746

    Default J River

    Has anyone used JRiver? I am getting a w4s dac2. When i was on the phone with w4s ( btw excellent support and customer service) I asked them what do they recommend and they said Jriver expecially for the $.

    Is anyone using it? If so, any tips or issues with it?

  2. #2

    Member Sales Rating: (0)

    Join Date
    Oct 2011
    Location
    TN
    Posts
    783

    Default

    Have not used it as I do not have a DAC but my brother bought it to use with his Schiit BiFrost DAC. He said it was a great improvement over iTunes.

  3. #3

    Member Sales Rating: (6)

    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Chicago
    Posts
    1,746

    Default

    That is what the people said at w4s as well. They said it did a better job all around at everything vs itunes including sound. It looks like it is a solid front end from what I am reading on the web.

  4. #4

    Member Sales Rating: (1)

    Join Date
    Jan 2010
    Posts
    233

    Default

    I have been using JRiver with a W4S Dac2 since version 17 came out (18 is coming soon). The $50 gave me a bigger boost in SQ than anything else I have done lately. It was well worth the money. I have used media monkey and Winamp previously and neither one is even close to the same league as JRiver.

    There is a bit of a learning curve. Everything can be customized. First off, use either of the WASAPI settings or ASIO. I would advise against importing your whole library at once if you already have them in WAV format. If you are using flac, everything should be good to go. If you are ripping cd's, make sure you set up the ripping to tag things the way you want. Like I said, you can customize just about everything. There is also a forum for JRiver users called interact where you can get help if needed.

    I'll be happy to help you if I can. I'd recommend downloading the free 30 day trial. I didn't even wait until it was over before buying.

  5. #5

    Member Sales Rating: (6)

    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Chicago
    Posts
    1,746

    Default

    Quote Originally Posted by 98Badger View Post
    I have been using JRiver with a W4S Dac2 since version 17 came out (18 is coming soon). The $50 gave me a bigger boost in SQ than anything else I have done lately. It was well worth the money. I have used media monkey and Winamp previously and neither one is even close to the same league as JRiver.
    .
    That is what I was hopping for! I have not started ripping cd's quite yet. I then when I do, I will use FLAC but, i have not decided on a format quite yet. I am also going to run my cd player through this unit as well. It will arrive tomorrow!

  6. #6

    Member Sales Rating: (6)

    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Chicago
    Posts
    1,746

    Default

    I should say I was thinking I should use Flac instead of wav.

  7. #7

    Member Sales Rating: (6)

    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Chicago
    Posts
    1,746

    Default

    It looks like J River also rips, is flac a choice on the format?

  8. #8

    Member Sales Rating: (1)

    Join Date
    Sep 2010
    Location
    I'M BANNED,I'M NATIONWIDE
    Posts
    2,713

    Default

    I use it and really like it.Yes you can rip in FLAC also.
    Coversions are easy and lots of tools for all kinds of stuff if you have time.

  9. #9

    Member Sales Rating: (3)

    Join Date
    Sep 2007
    Location
    British Columbia (Canada eh)
    Posts
    3,490

    Default

    Been using JRiver for a couple of years now. I currently output to my Cambridge DACmagic plus. Love it.
    SDA-1C (full mods)
    Eico ST-70 Integrated Tube Amp fully rebuilt and modded
    Rega Planar 3 TT/Shelter 501 MkII
    Nitty Gritty 1.5FI RCM
    The Clamp
    Revox A77 Mk IV Dolby
    Thorens TD160/Mission 774 arm/Stanton 881S Shibata
    Nakamichi CR7 Cassette Deck
    Rotel RCD-855 with tube output stage
    Cambridge Audio DACmagic Plus
    DBX 3BX-DS
    DBX 224-DS
    ADC Soundshaper 3 EQ
    Ben's IC's

  10. #10

    Member Sales Rating: (31)

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Long Island
    Posts
    14,789

    Default

    Another J. River fan here too.
    "He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster. And when you gaze long into an abyss the abyss also gazes into you." Friedrich Nietzsche

  11. #11

    Member Sales Rating: (9)

    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Baltimore
    Posts
    2,487

    Default

    Quote Originally Posted by Face View Post
    Another J. River fan here too.
    Me too. Switched over from Foobar and haven't looked back.
    Wris****ch--->Crisco

  12. #12

    Member Sales Rating: (0)

    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Brighton, MI
    Posts
    171

    Default

    J. River is the best option for Windows I've tried so far. It works as a great media server too!
    HT
    Onkyo TX-NR1008 | Magnepan 1.7 | Polk LSiC | Polk VM20 | Polk DSW microPro 2000 | Parasound HCA-2205A | Oppo BDP-93

    2-Ch
    Cary SLP 30 Tube Preamp | Polk LSi7 | Carver M1.5t | Audio-gd Digital Interface | W4S DAC-2 | MAC Mini | Denon DP300f & Pro-Ject Debut III TT's

  13. #13

    Member Sales Rating: (6)

    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Chicago
    Posts
    1,746

    Default

    Thanks all it looks like thats the way to go! Hey IRLRaceFan, how are you liking the dac2? Mine should be here today. Outside of the burn in, any suggestions?

  14. #14

    Member Sales Rating: (37)

    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Dallas area
    Posts
    2,502

    Default

    Can this be used with a Squeezebox? I currently use the Logitech Media Server.

  15. #15

    Member Sales Rating: (1)

    Join Date
    Jul 2001
    Location
    chicago
    Posts
    17,092

    Default

    Quote Originally Posted by PSOVLSK View Post
    Can this be used with a Squeezebox? I currently use the Logitech Media Server.
    Yep.....

  16. #16

    Member Sales Rating: (23)

    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Middle East
    Posts
    1,722

    Default

    In the newest version of J. River, Squeezebox devices should show up as a Zone. If you have an iOS device, check out JRemote. Gives you a native iOS interface to J. River and it's perfectly executed with good support. Then you can control all your zones or stream back to the iOS device.


    Quote Originally Posted by PSOVLSK View Post
    Can this be used with a Squeezebox? I currently use the Logitech Media Server.

  17. #17

    Member Sales Rating: (23)

    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Middle East
    Posts
    1,722

    Default

    How's it sounding?

    Here's the Wiki page on DAC setup in case you need it.

    http://wiki.jriver.com/index.php/DAC_Settings

    Quote Originally Posted by erniejade View Post
    Thanks all it looks like thats the way to go! Hey IRLRaceFan, how are you liking the dac2? Mine should be here today. Outside of the burn in, any suggestions?

  18. #18

    Member Sales Rating: (0)

    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Brighton, MI
    Posts
    171

    Default

    Quote Originally Posted by erniejade View Post
    Thanks all it looks like thats the way to go! Hey IRLRaceFan, how are you liking the dac2? Mine should be here today. Outside of the burn in, any suggestions?
    I really like it and to be honest, I didn't notice as much change during the burn in process as I expected. I use an Audio-gd digital interface with mine and it makes a difference, but I'm also using a 25ft coax cable between the interface & DAC.

    I'm kinda late responding here - how are you enjoying your DAC2?
    HT
    Onkyo TX-NR1008 | Magnepan 1.7 | Polk LSiC | Polk VM20 | Polk DSW microPro 2000 | Parasound HCA-2205A | Oppo BDP-93

    2-Ch
    Cary SLP 30 Tube Preamp | Polk LSi7 | Carver M1.5t | Audio-gd Digital Interface | W4S DAC-2 | MAC Mini | Denon DP300f & Pro-Ject Debut III TT's

  19. #19

    Member Sales Rating: (6)

    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Chicago
    Posts
    1,746

    Default

    So far so good. I am coming from a Jolida tube cd player to this dac with cd transport and the sound is different than the jolida. Not better or worse kind of thing just different. THe jolida cd players are a different kind of sounding player.

    I started ripping cd's in flac, artist, album title, and the files inside the folders are track number, song name, artist. I need to figure out if there is a way to rip in a higher bit than 16 since the dac 2 can go higher but, native cd is 16/44 the jriver i found out you can up the playback though to 192!! when i did this, i feel i lost a hair of bass but, the mids and highs were actually better than if i played the cd version vs flac upsampled to 192 on the same DAC!

    Question, on flac there is a 1-8 setting for compression and it defaulted to 6. Should that be higher or lower? It looks liek the higher the number, the more compression it uses but, jriver says since its losless, there will be no difference on the sound quality.


    There is a lot ot learn on Jriver. each little setting makes a huge difference.

  20. #20

    Member Sales Rating: (6)

    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Chicago
    Posts
    1,746

    Default

    Output Bitdepth

    It is recommended to output to your soundcard or DAC using the highest bitdepth that the hardware supports. This is 24bit for most high-end DACs.

    If you play 16bit input, you might feel inclined to output 16bit data even though your DAC is 24bit. This will at best sound the same as outputting 24bit. But it has two important drawbacks:
    Transitioning between 16-bit and 24-bit source material will require reopening the audio hardware (so make gapless transitions impossible)
    If you apply any digital processing, including volume, the sound quality will be worse



    this is taken from the wiki. It is a bit confusing for me. So am I supposed to set the bitdepth to 16 or 24? I have it set to 24 right now.

    Is there a way to rip cd's to a higher bit or is 16 basically max since that is what cd's are?

  21. #21

    Member Sales Rating: (9)

    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Baltimore
    Posts
    2,487

    Default

    Downloaded Gizmo to my 'Droid from Google's App Store over the weekend. Allows me to stream any content that JRiver can see over my phone. Also works as a remote for the Theater View function. Pretty cool. Also free, which I like.
    Wris****ch--->Crisco

  22. #22

    Member Sales Rating: (6)

    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Chicago
    Posts
    1,746

    Default

    I have this all set up and running and so far it sounds darn good. My quesiton is listing or display. I am a DJ on the weekends. So besides the flac files i am ripping, i figured i would also add my mp3's that i use to dj. Problem now is, since I suscribe to a dj music service called prime cuts, and prime hits, I now have 1000's of entries for prime cuts or prime hits for cd title searches. How can i hide this and just make it the full flac cd's that I ripped? The way i added them, i added the folder i use like 2012 pop, 2012 dance, 2012 country, 2012 rock, jriver just takes the actual file itself without reguard to the file structrue that it is in and lumps it all together. how do i 1 get it so it doesnt show 10000's of hit disk, and 2, keep the file structure I have on my dj music?

    I use somehting called virtual dj for my dj rig. That takes the file structure that is on the drive and that is exactly how it shows up. I would like to keep it like this. I have over 100,000 mp3's and i have not loaded all of them into jriver because it is getting messy fast.

  23. #23

    Member Sales Rating: (9)

    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Baltimore
    Posts
    2,487

    Default

    Not following what your goal is. If it were me, I wouldn't bother having the mp3 files accessible to JRiver and would just use the FLAC files for it to pull from.
    Wris****ch--->Crisco

  24. #24

    Member Sales Rating: (6)

    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Chicago
    Posts
    1,746

    Default

    when i click on the cd tab or icon, it comes up with 1000's of hit disk titles. The problem with that, is hit disk or prime cuts is the name of the DJ service i suscribe to so I would like all of them hidden under the cd icon. 1 cd of prime cuts will have everything that hit the top 40 that week from country down to rock. i get a cd of mp3 from them a week. Same with the others of the dj service. So imagine trying to find jason mraz cd but having to scroll through 10000's of prime cut cd titles. Now under the artist tab, i dont mind scrolling but, when i want to find just the flac cds i ripped and not have to go through that many primce cuts and hit disk cd titles. So how do i hide prime cuts and hit disk CD title under the cd icon?

  25. #25

    Member Sales Rating: (9)

    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Baltimore
    Posts
    2,487

    Default

    What version of MC do you have? I don't have a CD tab on my screen.
    Wris****ch--->Crisco

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

     

Similar Threads

  1. Need Help Anyone near Toms River N.J.
    By Cayuga in forum Vintage Speakers
    Replies: 0
    Last Post: 02-12-2011, 05:59 PM
  2. A Meeting by the River
    By Kenneth Swauger in forum Music & Movies
    Replies: 6
    Last Post: 05-01-2009, 10:14 AM
  3. Greetings from the Ocoee River........
    By brettw22 in forum The Clubhouse
    Replies: 22
    Last Post: 06-18-2008, 11:32 AM
  4. Meeting Across the River
    By Libertyc in forum Gatherings & Special Events
    Replies: 21
    Last Post: 11-05-2006, 06:32 PM
  5. Mystic River
    By danger boy in forum Music & Movies
    Replies: 0
    Last Post: 02-16-2004, 12:51 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts