Free Shipping on All Orders 1-866-764-1801

Vist our Online Store
+ Reply to Thread
Results 1 to 20 of 20
  1. #1

    Member Sales Rating: (0)

    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Great White North
    Posts
    1,170

    Default Left channel blew from static discharge

    My beloved McCormack DNA-250 lost it's left channel last night as I touched the pre amp to turn it down a big static shock followed by a very loud hum result no left channel.
    Well it's there but extremely low might as well not be there.
    I checked preamp channels to verify and still no sound so I swap left speaker to right channel and it works..
    Any thoughts on what could have blown here's a few pics..
    Will pits pics a bit later as I have to make the file size smaller to fit..
    But it looks fine to me inside the fuse seems fine but oh knows..
    VTL Compact 100 mono blocks, Casta Acoustics Model A's, VTL 5.5 Preamp,Audio Note L3 Phono Stage with audio Note AN-S2 Step Up,HiDiamond H5 Speaker Cables,McCormack DNA 500 ,Pro-Ject Xtension 10 TT/Technics SL-1200Mk2,Ortofon Cadenza Red/

  2. #2

    Member Sales Rating: (0)

    Join Date
    May 2012
    Location
    New York
    Posts
    256

    Default

    You mention some swapping of speakers, but I'm not clear what you did. You need to check each amp channel individually with a working signal source to rule out a blown channel. If both amp channels are fine, you know the problem is in the preamp.
    Last edited by Glen B; 01-06-2014 at 03:02 PM.
    Main system: Denon DP-59L | Audio-Technica AT33EV | Marantz Reference Series SA-11S2 | Classé CP-50, modified | Classé CA-300, modified | Classé DR-10, modified | Classé RC-1 | PSB Stratus Gold i's | DIY Balanced AC Power Conditioner with surge/spike suppression | Acoustic Zen and NeoTech cables | Oyaide and Furutech AC power connectors and receptacles | Hi-Fi Tuning Supreme fuses | Dedicated 20A IG AC line

  3. #3

    Member Sales Rating: (0)

    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Great White North
    Posts
    1,170

    Default

    I disconnected the right channel IC which works fine, then I switched the left channel IC from amp to the right channel on preamp and nothing..
    VTL Compact 100 mono blocks, Casta Acoustics Model A's, VTL 5.5 Preamp,Audio Note L3 Phono Stage with audio Note AN-S2 Step Up,HiDiamond H5 Speaker Cables,McCormack DNA 500 ,Pro-Ject Xtension 10 TT/Technics SL-1200Mk2,Ortofon Cadenza Red/

  4. #4

    Member Sales Rating: (16)

    Join Date
    Mar 2005
    Location
    In A Van Down By The River
    Posts
    21,238

    Default

    Static discharge can be death for some gear. Also any sort of in rush/pop from turning source gear on in the wrong order.

    H9
    "Appreciation of audio is a completely subjective human experience. Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

    Pass Aleph 30; Eastern Electric Mini Max; Adcom GDA600; MIT S3/Z Pc; SDA 1C; Squeezebox; Tubes add soul!

  5. #5

    Member Sales Rating: (0)

    Join Date
    Jul 2013
    Posts
    852

    Default

    I've been getting a pop in my tweeters sometimes when I will hit the menu button on the remote for my Blu-ray player. I also have an upscaling DVD player hooked up and it does the same thing. The reason I have two hooked up is I've been watching a TV show on DVD, and it's just easier than having to remove the disc every time I want to watch a movie. But it happens on both the DVD and Blu-ray players. It's not as loud as calibrating my AVR, but it's not subtle. I haven't noticed it when listening to music CDs and using the remote to skip through songs. Does my system have gremlins?
    Last edited by Hermitism; 01-06-2014 at 04:51 PM.
    Pioneer Elite SC-05 | Pioneer BDP-51FD | Pangea: AC-9SE, AC-14 PC's
    Monster PowerCenter HTS 5000 | Sony Bravia KDL-46S4100 | Dish HDTV
    Polk: RTi8 Towers, CSi5 Center, F/Xi3 Surrounds, CSi3 Single Rear | Polk Subs: PSW125-12", PSW303-8"
    Douglas Connection: Furez DCF124BW SC's | AudioQuest Chocolate HDMI | Monster: M850 SW-12, ULT I1000FO-4 IC's
    Acoustic Treatments OC703 | Dynamat: Components, Baskets

  6. #6

    Member Sales Rating: (0)

    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Great White North
    Posts
    1,170

    Default

    Just called the shop I picked it up from he said probably a fuse I checked inside both fuses are fine I even swapped fuses to see just in case it was blown bug did not look it..
    So I'm bring it in tomorrow I'm on a weeks holidays this week now this really sucks oh well I guess I'll use my back up system Yamaha CR-2020.
    VTL Compact 100 mono blocks, Casta Acoustics Model A's, VTL 5.5 Preamp,Audio Note L3 Phono Stage with audio Note AN-S2 Step Up,HiDiamond H5 Speaker Cables,McCormack DNA 500 ,Pro-Ject Xtension 10 TT/Technics SL-1200Mk2,Ortofon Cadenza Red/

  7. #7

    Member Sales Rating: (13)

    Join Date
    Mar 2002
    Location
    The Mars Hotel
    Posts
    31,277

    Default

    IMO, the problem is going to be in the pre amp. Did you check the fuses in the amp or the pre amp? If it was the pre amp that you checked the fuses in and they are ok, then you will need to take to the shop.

    BTW, a fuse can blow and still look good, but since you swapped them it would seem they are ok.
    'Political Correctness'.........defined

    "A doctrine fostered by a delusional, illogical minority and rabidly promoted by an unscrupulous mainstream media, which holds forth the proposition that it is entirely possible to pick up a turd by the clean end."

  8. #8

    Member Sales Rating: (0)

    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Great White North
    Posts
    1,170

    Default

    Jesse I checked the amp fuses and swapped them to see if it was just a fuse..
    It's the amp nothing out of the left channel, I checked left and right channels on the preamp and switched ICs from left to right the right channel on amp will work on both left and right channels on preamp, but if I try the left channel on amp and swim it from left to right only right channel has sound..
    I have pics but they are 1.5mb in size to big to post on here, not sure how to shrink them down to post here 512k is maximum size for Polk..
    VTL Compact 100 mono blocks, Casta Acoustics Model A's, VTL 5.5 Preamp,Audio Note L3 Phono Stage with audio Note AN-S2 Step Up,HiDiamond H5 Speaker Cables,McCormack DNA 500 ,Pro-Ject Xtension 10 TT/Technics SL-1200Mk2,Ortofon Cadenza Red/

  9. #9

    Member Sales Rating: (0)

    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Silicon Valley
    Posts
    6,135

    Default

    Good luck. It sucks bigtime to have a piece of broken gear. Hope you get it fixed fast.

  10. #10

    Member Sales Rating: (13)

    Join Date
    Mar 2002
    Location
    The Mars Hotel
    Posts
    31,277

    Default

    Quote Originally Posted by Jhayman View Post
    Jesse I checked the amp fuses and swapped them to see if it was just a fuse..
    It's the amp nothing out of the left channel, I checked left and right channels on the preamp and switched ICs from left to right the right channel on amp will work on both left and right channels on preamp, but if I try the left channel on amp and swim it from left to right only right channel has sound..
    Interesting that the charge didn't damage the pre amp and went thru to the amp. Anyway, it could have taken out anything from resistors to output devices in the amp. Best have your tech look at it.
    'Political Correctness'.........defined

    "A doctrine fostered by a delusional, illogical minority and rabidly promoted by an unscrupulous mainstream media, which holds forth the proposition that it is entirely possible to pick up a turd by the clean end."

  11. #11

    Member Sales Rating: (0)

    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Great White North
    Posts
    1,170

    Default

    Yes my initial thought was the preamp because that's what I touched first.
    I was in the process of turning it down to change the album and when I touched the volume button I saw a spark and then a very very loud hum and I immediately pressed the power button to turn it off, maybe tests what saved the preamp and allowed the signal to get to the amp..
    Either way I'm pissed as I have a little play money to upgrade something but now I hope it's covered under a warranty of sorts, at least I would have thought a fuse inside would have blown to save it..
    VTL Compact 100 mono blocks, Casta Acoustics Model A's, VTL 5.5 Preamp,Audio Note L3 Phono Stage with audio Note AN-S2 Step Up,HiDiamond H5 Speaker Cables,McCormack DNA 500 ,Pro-Ject Xtension 10 TT/Technics SL-1200Mk2,Ortofon Cadenza Red/

  12. #12

    Member Sales Rating: (0)

    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Abbotsford BC
    Posts
    1,972

    Default

    Jhayman, that outright sucks. Sounds like it definitely is in need of a trip to the repair shop...not good at all.
    Living Room Evolved
    Onkyo TX-NR717
    Parasound HCA-1200II
    Polk Audio RTi A7 Black Front
    Polk Audio RTi A3 Black Rear
    Polk Audio CSiA6 Center
    Transparent Audio Music Wave Biwire cables > Mains
    Canare 4S11 >Center
    Audioquest Evergreens on most of the analog connections
    Tannoy TS2.12 Sub
    Marantz CD6004
    Pro-Ject Debut Carbon Piano Black TT
    Parasound Zphono Phono Preamp
    Apple Mac Mini
    Apple TV 3rd Gen
    Sony PS3 160Gb/Microsoft XBox 360
    Insignia 55 inch 120Hz TV

  13. #13

    Member Sales Rating: (0)

    Join Date
    May 2012
    Location
    Pittsburg, CA
    Posts
    372

    Default

    Quote Originally Posted by Jhayman View Post
    Jesse I checked the amp fuses and swapped them to see if it was just a fuse..
    It's the amp nothing out of the left channel, I checked left and right channels on the preamp and switched ICs from left to right the right channel on amp will work on both left and right channels on preamp, but if I try the left channel on amp and swim it from left to right only right channel has sound..
    I have pics but they are 1.5mb in size to big to post on here, not sure how to shrink them down to post here 512k is maximum size for Polk..
    Sorry to hear about the Amp no help there from me. But for the pictures if you are using windows, open the picture using Paint then select resize and go for 50 on the Horizontal and Vertical. You may have to do it one or two of times until you get below 512K.

    Cheers
    AVR-Onkyo709
    AMP- Parasound 2125, Adcom 585
    Mains for HT and some Music- RTi12s
    Main for Music only- Linn Keilidh or Usher V-601 and SDA 1C
    PreAmp for Music: Cary AE-3
    Rear- RTi8s
    Center-CSi5
    Sub-JBL L8400P 12"
    Player- Oppo BDP-103
    TT: Looking for a new one.
    Phono Pre-Amp: BBE FJB-200X

    Bedroom rig:
    Pionner Elite VSX-30
    Onkyo CS-5VL SACD Player
    Polk Audio LS70
    Hunting for a sub...

  14. #14

    Member Sales Rating: (0)

    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Great White North
    Posts
    1,170

    Default

    I took them on my iPad and while I love my iPad I really really hate anything else Apple because you gave to use iTunes and iTunes is the biggest piece of garbage on the planet..period..

    Quote Originally Posted by Irrenhaus View Post
    Sorry to hear about the Amp no help there from me. But for the pictures if you are using windows, open the picture using Paint then select resize and go for 50 on the Horizontal and Vertical. You may have to do it one or two of times until you get below 512K.

    Cheers
    VTL Compact 100 mono blocks, Casta Acoustics Model A's, VTL 5.5 Preamp,Audio Note L3 Phono Stage with audio Note AN-S2 Step Up,HiDiamond H5 Speaker Cables,McCormack DNA 500 ,Pro-Ject Xtension 10 TT/Technics SL-1200Mk2,Ortofon Cadenza Red/

  15. #15

    Member Sales Rating: (0)

    Join Date
    Oct 2004
    Location
    North Texas
    Posts
    6,130

    Default

    Quote Originally Posted by Jhayman View Post
    I took them on my iPad and while I love my iPad I really really hate anything else Apple because you gave to use iTunes and iTunes is the biggest piece of garbage on the planet..period..
    I'm sure we can get you on board with iTunes if we try hard enough. After all, you did feel the same way about power cables not too long ago.


    Good luck and I hope its something simple. I played my rig a bit today and had some static that I'm unaccustomed to due to the weather. It didn't play for long and I likely won't turn it on again until it begins to warm up some.
    Usher CP-6311, Shuguang S200MK, Shuguang S845MK, Pioneer BDP-51fd, Essence Audio HDACC, Douglas IC's, Douglas Alpha bi-wire SC's, Pangea/Douglas PC's, Epson 8100

  16. #16

    Member Sales Rating: (0)

    Join Date
    May 2012
    Location
    Pittsburg, CA
    Posts
    372

    Default

    Quote Originally Posted by Jhayman View Post
    I took them on my iPad and while I love my iPad I really really hate anything else Apple because you gave to use iTunes and iTunes is the biggest piece of garbage on the planet..period..
    Ohh not a Apple fan here. But can you email the pictures to yourself that may work....

    Here

    http://lifehacker.com/5822109/how-to...touch-and-ipad

    Cheers
    AVR-Onkyo709
    AMP- Parasound 2125, Adcom 585
    Mains for HT and some Music- RTi12s
    Main for Music only- Linn Keilidh or Usher V-601 and SDA 1C
    PreAmp for Music: Cary AE-3
    Rear- RTi8s
    Center-CSi5
    Sub-JBL L8400P 12"
    Player- Oppo BDP-103
    TT: Looking for a new one.
    Phono Pre-Amp: BBE FJB-200X

    Bedroom rig:
    Pionner Elite VSX-30
    Onkyo CS-5VL SACD Player
    Polk Audio LS70
    Hunting for a sub...

  17. #17

    Member Sales Rating: (0)

    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Great White North
    Posts
    1,170

    Default

    I'm Happy once again..
    Got my McCormack back last night and it did not cost me a penny.
    Excellent customer service from Harley at Audio Empire
    Sounds Great and I also picked up a Ortofon 2M Black and what a difference in detail, love the new cart..
    VTL Compact 100 mono blocks, Casta Acoustics Model A's, VTL 5.5 Preamp,Audio Note L3 Phono Stage with audio Note AN-S2 Step Up,HiDiamond H5 Speaker Cables,McCormack DNA 500 ,Pro-Ject Xtension 10 TT/Technics SL-1200Mk2,Ortofon Cadenza Red/

  18. #18

    Member Sales Rating: (0)

    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Abbotsford BC
    Posts
    1,972

    Default

    Gotta love it when ya don't get a bill for the repairs, what exactly went pop in the unit if you don't mind me asking ?
    Living Room Evolved
    Onkyo TX-NR717
    Parasound HCA-1200II
    Polk Audio RTi A7 Black Front
    Polk Audio RTi A3 Black Rear
    Polk Audio CSiA6 Center
    Transparent Audio Music Wave Biwire cables > Mains
    Canare 4S11 >Center
    Audioquest Evergreens on most of the analog connections
    Tannoy TS2.12 Sub
    Marantz CD6004
    Pro-Ject Debut Carbon Piano Black TT
    Parasound Zphono Phono Preamp
    Apple Mac Mini
    Apple TV 3rd Gen
    Sony PS3 160Gb/Microsoft XBox 360
    Insignia 55 inch 120Hz TV

  19. #19

    Member Sales Rating: (0)

    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Great White North
    Posts
    1,170

    Default

    I'm not sure exactly when I asked he said it was something to do with the input stage..
    VTL Compact 100 mono blocks, Casta Acoustics Model A's, VTL 5.5 Preamp,Audio Note L3 Phono Stage with audio Note AN-S2 Step Up,HiDiamond H5 Speaker Cables,McCormack DNA 500 ,Pro-Ject Xtension 10 TT/Technics SL-1200Mk2,Ortofon Cadenza Red/

  20. #20

    Member Sales Rating: (0)

    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Abbotsford BC
    Posts
    1,972

    Default

    Ahhhh at least it's working again, that's the important thing. Now can you kinda um share a pic or two of the McCormack stuff...we like audio porn here :)
    Living Room Evolved
    Onkyo TX-NR717
    Parasound HCA-1200II
    Polk Audio RTi A7 Black Front
    Polk Audio RTi A3 Black Rear
    Polk Audio CSiA6 Center
    Transparent Audio Music Wave Biwire cables > Mains
    Canare 4S11 >Center
    Audioquest Evergreens on most of the analog connections
    Tannoy TS2.12 Sub
    Marantz CD6004
    Pro-Ject Debut Carbon Piano Black TT
    Parasound Zphono Phono Preamp
    Apple Mac Mini
    Apple TV 3rd Gen
    Sony PS3 160Gb/Microsoft XBox 360
    Insignia 55 inch 120Hz TV

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

     

Similar Threads

  1. Amp discharge on power down.
    By Bob in WI in forum Electronics
    Replies: 13
    Last Post: 07-05-2013, 05:04 PM
  2. Turntable Crackle/Static in Right channel.
    By SolidSqual in forum 2 Channel Audio
    Replies: 6
    Last Post: 03-21-2012, 10:01 AM
  3. Static in channel 5 of my amp.....
    By shawn474 in forum Electronics
    Replies: 3
    Last Post: 10-11-2010, 10:22 PM
  4. Static out of right channel on AVR-340
    By BjornB17 in forum Electronics
    Replies: 1
    Last Post: 08-24-2008, 07:17 PM
  5. static from center channel?
    By MrAnderson in forum Troubleshooting
    Replies: 4
    Last Post: 01-07-2005, 09:06 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts