Free Shipping on All Orders 1-866-764-1801

Vist our Online Store
+ Reply to Thread
Results 1 to 12 of 12
  1. #1

    Member Sales Rating: (19)

    Join Date
    Sep 2003
    Posts
    8,170

    Default Ever say, "What the f@#k?" when connecting components?

    This may sound strange, but I have no idea why my speakers want to be hooked up the way they are. They seem to have a mind of their own.

    I have my fronts (Rti70's) bi-amped -- the highs going to an HK 525 and the lows to an HK PA 2000 amp. Everythings cool, no problems. Sounds fantastic. Well, yesterday I was changing out the banana plugs on the amp side, and when I finished and put in a CD, only the left speaker had bass. So I began to diagnose the problem. I figured it could only be three things -- the amp, the audio cable, or the speaker cable. So I switched the left speaker with the right one on the amp and then I only got bass on the right side. Cool, that ruled out a problem with the amp or the audio cable. Then I changed out the "bad" speaker cable, but the same problem persisted. Then I put the left speaker cable into the right side input on the amp and the right speaker cable into the left side again, and the speakers sounded like they were supposed to with music, but I was concerned about how they'd sound with movies.

    I thought I would wait until today to try it again and see what happens. Same thing. Now I've got the left tweeter firing with the right midrange and vice versa.

    How the hell did that happen???

  2. #2

    Member Sales Rating: (4)

    Join Date
    May 2003
    Location
    Southern New Jersey, the clean part, where all the manure is...
    Posts
    5,189

    Default

    Are you sure you didn't get the polarities switched?
    I smell ass, burning ass, glowing cherry red spanked ass.

    RT1

  3. #3

    Member Sales Rating: (19)

    Join Date
    Sep 2003
    Posts
    8,170

    Default

    I'm positive (no pun intended).

  4. #4
    Old School
    Member Sales Rating: (1)

    Join Date
    Dec 2002
    Location
    Higher & Dryer, Texas
    Posts
    10,177

    Default

    Pretty confused here, but somehow a thought about a loose connection in your amp's right speaker posts keeps creeping out of the fog.

    Could be internal to the amp...
    More later,
    Tour...
    Vox Copuli
    Better to remain silent and be thought a fool, than to open your mouth and remove all doubt. - Old English Proverb

    "It's easy to get lost in price vs performance vs ego vs illusion." - doro
    "There is a certain entertainment value in ripping the occaisonal (sic) buttmunch..." - TroyD
    "Death doesn't come with a Uhaul." - Dennis Gardner

    Rebuilding Maggie 2-ch & Amazing 2-ch... Building 2-ch "wall"... Figuring out the HT

  5. #5

    Member Sales Rating: (4)

    Join Date
    May 2003
    Location
    Southern New Jersey, the clean part, where all the manure is...
    Posts
    5,189

    Default

    I think Tour might be on to something. Have the amp bench tested.

    Try the speakers with the 525 alone (with the jumpers in, no biwire). If they work as normal, I would say the amp is the culprit.
    I smell ass, burning ass, glowing cherry red spanked ass.

    RT1

  6. #6

    Member Sales Rating: (0)

    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Planet Gong
    Posts
    227

    Default

    I know i have had things conneceted correctly, and no sound. Scratching a moment... pull the whole thing apart rewire the same way and Bam another notch! Maybe I just thought they were wired correctly.
    http://i2.photobucket.com/albums/y42...626/Purple.jpg
    You never blow your trip forever! < Daevid Allen

  7. #7

    Member Sales Rating: (19)

    Join Date
    Sep 2003
    Posts
    8,170

    Default

    Yeah, I'll do a partial takedown next week, re-wire everything, and see if the problem persists before I take any further action. I plan to change out the speaker cables anyway and hook up my second amp to the center channel. I'll bet it's something very minor.

  8. #8

    Member Sales Rating: (19)

    Join Date
    Sep 2003
    Posts
    8,170

    Default

    OK, I figured out the problem. For some reason, the amp didn't appreciate one of the banana plugs. Kinda like a woman rejecting a man for his inadequacies.

    Anyway, I changed my speaker wire running to the amp from DIY to Acoustic Research Master Series 10 ga. wire with banana plugs that I "stole" off ebay for $30 for a pair of 15 footers. This stuff is thicker than J-Lo's ass. And I must admit, when I put on my reference CD in -- Dianne Reeves -- it sounded distinctly better -- more clarity and detail.

    Now I'm back on track and lovin' the sound.

  9. #9
    Old School
    Member Sales Rating: (1)

    Join Date
    Dec 2002
    Location
    Higher & Dryer, Texas
    Posts
    10,177

    Default

    Originally posted by Early B.
    This stuff is thicker than J-Lo's ass.
    LOL... But which has the longer break-in period?

    Glad you are back in tunesville...
    More later,
    Tour...
    Vox Copuli
    Better to remain silent and be thought a fool, than to open your mouth and remove all doubt. - Old English Proverb

    "It's easy to get lost in price vs performance vs ego vs illusion." - doro
    "There is a certain entertainment value in ripping the occaisonal (sic) buttmunch..." - TroyD
    "Death doesn't come with a Uhaul." - Dennis Gardner

    Rebuilding Maggie 2-ch & Amazing 2-ch... Building 2-ch "wall"... Figuring out the HT

  10. #10

    Member Sales Rating: (20)

    Join Date
    Jan 2004
    Location
    7th Circle of Hell - aka DFW
    Posts
    10,664

    Default

    Originally posted by Tour2ma
    LOL... But which has the longer break-in period?
    HAHAHA!:D

    ROTFLMAO!!:)

    ...don't even know why that's so funny...
    Main HT
    Magnepan 1.6QR fronts, POlk R15 surrounds, Pioneer SC-25, Parasound Halo A23, Oppo BDP-105, Panasonic TC-P60ZT60, Sony PS3, Apple TV

    Bedroom System
    Polk Blackstone TL3, Polk PSWi225 Wireless Sub, HK 3490 Integrated, Oppo BDP-103, Sharp Aquos 32" TV, Apple TV

    Office Rig
    27" iMac w/Amarra, AudioQuest Dragonfly 1.2, Focal XS Book, Schiit Valhalla, Cypher Labs Theorem 720, Philips Fidelio X1, Sennheiser HD600, HiFiMan HE-500, B&W P7, LG 47LM7600, Sony PS3, Apple TV

  11. #11

    Member Sales Rating: (4)

    Join Date
    May 2003
    Location
    Southern New Jersey, the clean part, where all the manure is...
    Posts
    5,189

    Default

    You'll never break that ass, but it would be too bad givin' it a shot ;)
    I smell ass, burning ass, glowing cherry red spanked ass.

    RT1

  12. #12

    Member Sales Rating: (19)

    Join Date
    Sep 2003
    Posts
    8,170

    Default

    She's actually got heavenly hips, IMO, but speaker wire and J-Lo's ass in the same sentence?

    Hmmm. I beginning to think I'm spending too much time on the Polk forum.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

     

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts