Free Shipping on All Orders 1-866-764-1801

Vist our Online Store
+ Reply to Thread
Results 1 to 10 of 10
  1. #1

    Member Sales Rating: (0)

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    San Antonio, TX
    Posts
    139

    Default Been a while, components and amplifier hookup question

    Been a long time since I've posted, but you guys have been the most reliable car audio buffs I've come across. Hope you don't mind me asking this question.

    I had the momo 5250s in my truck, but recently got a deal on some Image Dynamics Chameleons (CXS54s) to match my two Image Dynamics subs. The crossovers for the momos had two amplifier channel connections each so I utilized all four channels of my MTX Thunder 684 amp. Now, the Image Dynamics crossovers only utilize one amplifier channel each. So, now I have these awesome speakers that sound like crap because I'm not feeding them enough power. Here are the specs for the amp and the speakers:

    Speakers:
    100watt RMS @ 4 ohms

    Amp: at 4 ohms
    @12.5 volts:
    60wattsx4 ... 240wattsx2 bridged

    @14.4 volts:
    85wattsx4 ... 340wattsx2 bridged

    Ok, so it's too powerful bridged (or is it?), so my question is can I dump the ID crossovers and run directly from amp to speakers? Do I lose any fidelity by dumping the ID crossovers and utilizing the MTX amp crossovers?

    BTW, still keeping the Momos and putting them in my son's Mustang :)
    Eclipse CD8445 HU
    Image Dynamics CXS54 Chameleons component setup
    Two 8" Image Dynamics ID8D2v.3 subs
    MTX MXA6001 amp for subs
    MTX MXA3002 2-channel amp for comps
    Accumat and Peel-n-Seal
    Stinger and Knukoncpetz wiring

  2. #2

    Member Sales Rating: (0)

    Join Date
    May 2004
    Location
    San Diego, Ca
    Posts
    2,093

    Default

    You will not lose fidelity.... the only thing is the MTX's crossover will not give you high enough crossover points as they only go up to 200HZ. You will run in to the same thing with your HU. Your tweeter will get fried.

    Those MTX amps give you more power than those specs, so that amp is probably giving somewhere around 80 solid watts or so. I woul think that this would be enough power to make them sound good. I am running 90 watts RMS to my Rainbows, and i think they sound very nice with that power. They are also rated for 100 watts. I had the amplifier model below yours and the birth sheet said it gave me a little over 30% more power than the posted ratings. If you bridge the amp you will be getting around 300 watts per channel. You may need to move another amp.... You could try bridging the amp and setting the gains to their minimum rating and see how that goes, but be very careful with the volume knob.


    Seeing that you have a CD8445, I would get the microphone if you do not already have one to help you tune your system. This feature comes in very handy. Sounddomain has it for $20 dollars.... http://www.cardomain.com/item/ECLMEI100
    Alpine: CDA-7949
    Alpine: PXA-H600
    Alpine: CHA-S624, KCA-420i, KCA-410C
    Rainbow: CS 265 Profi Phase Plug / SL 165
    ARC Audio: 4150-XXK / 1500v1-XXK
    JL Audio: 10W6v2 (x2)
    KnuKonceptz
    Second Skin

  3. #3

    Member Sales Rating: (0)

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    San Antonio, TX
    Posts
    139

    Default

    Actually, I remembered I had another new MTX amp, MXA3002 2-channel amp. It's 75x2 @ 4ohms. Looks like my solution, then I can pull the Thunder 684 and put it in my son's stang running the Momos. Not the full 100RMS, but I know the MTXs underrate their amps, so it should be kicking out at least 80/85 RMS so I should be good to go right?

    Oh, forgot ... my HU has 8V preouts, any prob since the MXA3002 says it takes 5V preouts max input signal? Must not have been since my sub amp says the same, but my previous comp amp (Thunder 684) said it took up to 8V signal.
    Last edited by kenstewart; 11-13-2006 at 11:26 PM.
    Eclipse CD8445 HU
    Image Dynamics CXS54 Chameleons component setup
    Two 8" Image Dynamics ID8D2v.3 subs
    MTX MXA6001 amp for subs
    MTX MXA3002 2-channel amp for comps
    Accumat and Peel-n-Seal
    Stinger and Knukoncpetz wiring

  4. #4

    Member Sales Rating: (0)

    Join Date
    May 2004
    Location
    San Diego, Ca
    Posts
    2,093

    Default

    That rating is an RMS rating, you'll be fine. I actually contacted Arc Audio about this before. My CD7000 has 5V preouts, and my two previous Eclipse units had 8v preouts. I was running them with my Arc amps which have a rating of 250mV - 2.5V with no problems.
    Alpine: CDA-7949
    Alpine: PXA-H600
    Alpine: CHA-S624, KCA-420i, KCA-410C
    Rainbow: CS 265 Profi Phase Plug / SL 165
    ARC Audio: 4150-XXK / 1500v1-XXK
    JL Audio: 10W6v2 (x2)
    KnuKonceptz
    Second Skin

  5. #5

    Member Sales Rating: (0)

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    San Antonio, TX
    Posts
    139

    Default

    Thanks for the info :)
    Eclipse CD8445 HU
    Image Dynamics CXS54 Chameleons component setup
    Two 8" Image Dynamics ID8D2v.3 subs
    MTX MXA6001 amp for subs
    MTX MXA3002 2-channel amp for comps
    Accumat and Peel-n-Seal
    Stinger and Knukoncpetz wiring

  6. #6

    Member Sales Rating: (0)

    Join Date
    May 2004
    Location
    San Diego, Ca
    Posts
    2,093

    Default

    no problem :)

  7. #7

    Member Sales Rating: (0)

    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Yay Area
    Posts
    79

    Default

    my HU has a 2.5 volt pre-out. is that horrific? when i switched from my stock HU to a Pioner DEH3800 i lost a lot of bass. is this because i am running it from the HU instead of a Hi to Lo converter from a speaker?
    2002 Chevrolet Tahoe Z71 4x4:
    Kicker ZX250.2
    Polk MMC6500
    Pioneer TS-A1681R
    Dual Kicker 05CVR124
    X-File XR8002

  8. #8

    Member Sales Rating: (0)

    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Chattanooga, TN
    Posts
    11,825

    Default

    Quote Originally Posted by 2002tahoe
    my HU has a 2.5 volt pre-out. is that horrific? when i switched from my stock HU to a Pioner DEH3800 i lost a lot of bass. is this because i am running it from the HU instead of a Hi to Lo converter from a speaker?
    That doesnt sound right unless your stock HU had a pre-set EQ to ramp up the bass.
    polkaudio sound quality competitor since 2005
    MECA SQ Rookie of the Year 06 ~ MECA State Champ 06,07,08,11 ~ MECA World Finals 2nd place 06,07,08,09
    08 Car Audio Nationals 1st ~ 07 N Georgia Nationals 1st ~ 06 Carl Casper Nationals 1st ~ USACi 05 Southeast AutumnFest 1st

    polkaudio SR6500 --- polkaudio MM1040 x2 -- Pioneer P99 -- Rockford Fosgate P1000X5D

  9. #9

    Member Sales Rating: (0)

    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Yay Area
    Posts
    79

    Default

    its a stock AC delco unit from GM for a 2002 Tahoe. would it be because i have crappy rca cables?
    2002 Chevrolet Tahoe Z71 4x4:
    Kicker ZX250.2
    Polk MMC6500
    Pioneer TS-A1681R
    Dual Kicker 05CVR124
    X-File XR8002

  10. #10

    Member Sales Rating: (0)

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    San Antonio, TX
    Posts
    139

    Default

    BTW, congrats Mac on your win. You gave me tons of good advice when I first set up my system, glad to see you win :)
    Eclipse CD8445 HU
    Image Dynamics CXS54 Chameleons component setup
    Two 8" Image Dynamics ID8D2v.3 subs
    MTX MXA6001 amp for subs
    MTX MXA3002 2-channel amp for comps
    Accumat and Peel-n-Seal
    Stinger and Knukoncpetz wiring

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

     

Similar Threads

  1. rti100 hookup question
    By UserNotFound in forum Basic Hookup/Wiring Questions
    Replies: 2
    Last Post: 03-22-2005, 01:13 PM
  2. SRT surrounds..the big ones! hookup question?
    By brickie in forum Basic Hookup/Wiring Questions
    Replies: 18
    Last Post: 08-13-2004, 12:54 AM
  3. Sub with RG6 Hookup question
    By pcgorilla in forum Subwoofer Hookup & Bass Management
    Replies: 3
    Last Post: 12-05-2003, 09:45 AM
  4. Sub hookup (LFE question)
    By JSK2003 in forum Subwoofer Hookup & Bass Management
    Replies: 24
    Last Post: 01-06-2003, 02:41 PM
  5. Question about the MM465 Components
    By Krssx in forum Car Audio & Electronics
    Replies: 2
    Last Post: 02-01-2002, 09:41 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts