Free Shipping on All Orders 1-866-764-1801

Vist our Online Store
+ Reply to Thread
Results 1 to 9 of 9
  1. #1

    Member Sales Rating: (7)

    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    3,417

    Default Electrical outlet advice needed

    I am planning on having a electrician install a dedicated outlet for my new amp. The breaker box is about 20 feet away so that should be simple. I am going to remove the paneling and put up sheet rock soon so thats no problem.
    Do I just have him run a separate 20 amp breaker with a line to the outlet? Do I have to use a special outlet?
    Do I only plug the amp into that line?
    Alot of Do I's there LOL
    I hope I'm on the right track. :o
    Drew

  2. #2

    Member Sales Rating: (6)

    Join Date
    Feb 2002
    Location
    Rockledge, Florida
    Posts
    11,601

    Default

    You would have a 20amp breaker, 20amp wire 12/2 with a 20amp outlet. The 20amp outlet can receive both 15amp or 20amp AC cords. You don't need a special output but you can replace it with a nice outlet later ;)

    Speakers
    Carver Amazing Fronts
    CS400i Center
    RT800i's Rears
    Sub Paradigm Servo 15

    Electronics
    Conrad Johnson PV-5 pre-amp
    Parasound Halo A23
    Pioneer 84TXSi AVR
    Pioneer 79Avi DVD
    Sony CX400 CD changer
    Panasonic 42-PX60U Plasma
    WMC Win7 32bit HD DVR



  3. #3

    Member Sales Rating: (43)

    Join Date
    Nov 2006
    Location
    CT
    Posts
    15,931

    Default

    Dude seriously have him wire 2 circuits at 20 amps. The price difference is next to nothing. I just did one for Early B.
    Please. Please contact me a ben62670 @ yahoo.com. Make sure to include who you are, and you are from Polk so I don't delete your email. Also I am now physically unable to work on any projects. If you need help let these guys know. There are many people who will help if you let them know where you are.
    Thanks
    Ben

  4. #4

    Member Sales Rating: (17)

    Join Date
    Oct 2002
    Location
    North Victoria Gardens, Altacucawanda, California
    Posts
    6,802

    Default

    Since you've plan to do the dedicated audio power line, why not install power port?

    http://www.psaudio.com/ps/products/d...at=accessories

    And also, do two separate 20A lines, for future expansion, while you're at it. I would and I did. The second line is used to feed the subwoofer. YMMV.
    I am sorry, I have no opinion on the matter. I am sure you do. So, don't mind me, I just want to talk audio and pie.

  5. #5

    Member Sales Rating: (6)

    Join Date
    Feb 2002
    Location
    Rockledge, Florida
    Posts
    11,601

    Default

    Yes not that hard just tell him you need 1 or 2 (your choice but maybe what Ben stated cheap to add another one) 20 amp outlet(s). He should know it requires 12g wire and 20 amp breaker / fuse.

    Speakers
    Carver Amazing Fronts
    CS400i Center
    RT800i's Rears
    Sub Paradigm Servo 15

    Electronics
    Conrad Johnson PV-5 pre-amp
    Parasound Halo A23
    Pioneer 84TXSi AVR
    Pioneer 79Avi DVD
    Sony CX400 CD changer
    Panasonic 42-PX60U Plasma
    WMC Win7 32bit HD DVR



  6. #6

    Member Sales Rating: (19)

    Join Date
    Sep 2003
    Posts
    8,170

    Default

    I think you'll need 12/3 wire for two outlets.
    HT/2-channel Rig: Sony 50 LCD TV; Toshiba HD-A2 DVD player; Emotiva LMC-1 pre/pro; Rogue Audio M-120 monoblocks (modded); Placette RVC; Emotiva LPA-1 amp; Bada HD-22 tube CDP (modded); VMPS Tower II SE (fronts); DIY Clearwave Dynamic 4CC (center); Wharfedale Opus Tri-Surrounds (rear); and VMPS 215 sub

    "God grooves with tubes."

  7. #7

    Member Sales Rating: (13)

    Join Date
    Jan 2005
    Location
    seattle,wa
    Posts
    933

    Default Dedicated AC lines

    Hi,
    Because it is so easy now, have one for digital gear, one for analog, and one for the amps and one or two (switched and unswitched) for lights. Then you will never wish for another!

  8. #8

    Member Sales Rating: (37)

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    south jersey
    Posts
    696

    Default

    i was planning om having 1 installed in the very near feature, but you guys just convinced to go for 2 instead!

  9. #9

    Member Sales Rating: (25)

    Join Date
    Feb 2008
    Location
    West Chester, PA
    Posts
    4,301

    Default

    +1 on two circuits.
    ____________________
    This post is a natural product. The slight variations in spelling and grammar enhance its individual character and beauty and in no way are to be considered flaws or defects.

    HT:Onkyo 805, Emotiva XPA-5, Mitsu 52" 1080p DLP / polkaudio RTi12, CSIa6, FXi3, uPro4K
    2-chnl : Pio DV-46AV (SACD), Dodd ELP, Emotiva XPA-1s, XPA-2, Odyssey Khartago, LSi9, SDA-SRS 2 , SB Duet, MSB & Monarchy DACs, Yamaha PX3 TT, SAE Tuner...
    Pool: Atrium 60's/45's

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

     

Similar Threads

  1. Advice needed
    By MKZ in forum The Clubhouse
    Replies: 18
    Last Post: 10-07-2008, 09:13 AM
  2. Electrical options....advice please....
    By treitz3 in forum 2 Channel Audio
    Replies: 71
    Last Post: 01-27-2008, 04:53 PM
  3. Electrical Help needed...
    By MrNightly in forum The Clubhouse
    Replies: 5
    Last Post: 12-30-2007, 10:45 PM
  4. Electrical Outlet mod? 250V
    By Lasareath in forum DIY, Mods & Tweaks
    Replies: 10
    Last Post: 06-14-2007, 09:37 PM
  5. Sub/amp advice needed
    By Jestoner in forum Car Audio & Electronics
    Replies: 3
    Last Post: 02-21-2004, 04:55 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts